T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SINDIRGI - Yağcıbedir Ortaokulu

MÜCAHİT MAKBULE EFE

MAKBULE EFE KİMDİR?

(1902-1922)

 

          Kurtuluş Savaşı’nda Kuvâ-yi Milliye çetelerinde görev yapmış bir kahraman Türk kadınıdır.

 

        Makbule Hanım, 1902 yılında Gördes’te dünyaya gelmiştir. Babası Ali Ustalar sülalesinden Abdullah Efendi’dir. Kalabalık olan ailenin küçük bir çiftliği ve arazileri vardır. O zamanki her Gördesli kadın gibi Makbule Efe de ata binmesini ve silah kullanmasını daha küçük yaşlarda öğrenmiştir. On iki yaşlarında iken babasını, kaybettiği için ağabeylerinin himayesinde büyümüştür. 

 

        1922 yılında usturumcalı Halil Efe ile evlenmiş iki ay sonra da kocasıyla beraber akıncı olarak dağlara çıkmıştır. Müfrezelerle beraber, Demirci, Gördes, Simav, Bigadiç ve Sındırgı dağlarında sürekli dolaşan ve çok cesur olan Makbule Efe, müfrezeleri en ümitsiz zamanlarda cesaretlendirmiş, her yerde her çatışmada kahramanca savaşmıştır. İki defa kocasıyla beraber pusuya düşmüş; fakat hiçbir zaman  dayanma gücünü kaybetmemiş, telaş göstermemiştir.

 

       İbrahim Ethem Bey Makbule Efe’yi şu şekilde anlatmaktadır: “Kendisi siyah pantolon ve ceket ve uzun bir manto giyer, ayağında daima çizme ve başında da siyah başlık ve daima örtülü olup, yalnız gözleri meydanda bulunurdu. Kısa bir Japon filintası taşır ve düşmandan intinam olunmuş güzel bir doru ata binerdi”

 

      Makbule Hanım, çete elamanlarının çoğundan iyi ata biner, tehlike anında en evvel silahı eline almış görülür.Dağ  hayatının sıkıntı , zorluk ve tehlikelerine ve bütün ısrarlarına rağmen asla kocasından ayrılmayan Makbule Hanım ,17 mart ‘1922’ Akhisar- Sındırgı  arasında Koca Yayla’da düşmanla girişilen bir çarpışma sonucu başından aldığı bir kurşunla şehid olmuş , aynı yerde kanlı elbisesi ve çizmesi ile toprağa gömülmüştür”.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.08.2017 - Güncelleme: 12.05.2023 18:02 - Görüntülenme: 829
  Beğen | 11  kişi beğendi